Telefon
WhatsApp
B SUV'un Süper Sporcusu: Ford Puma

Yakın zamanda Elektrikli Otomobil Haber Youtube kanalında gerçekleştirdiğimiz bir inceleme videosunda, Türkiye’de artık sedan otomobillerin yerini yavaş yavaş kompakt SUV’ların aldığını savunmuştuk. Açıkçası yerli otomobil serüveninin de SUV bir model ile ilk adımını atacak olması sanırım Türk tüketicisinin bu konudaki tercih değişikliğinin önemli bir göstergesi. Aslında bunun nedenlerini görebilmek için kapsamlı araştırmalara gerek yok. Ne de olsa formül basit: Geniş iç mekan ve bagaj hacmi + yerden yüksek yapı ile gelen konfor ve güvenlik algısı = SUV!

Tabi ki bu popülarite sadece Türkiye’de değil bütün dünya için geçerli. Otomobil satışlarındaki pastada aslan payını temsil eden kompakt modellerde başlayan SUV’a geçiş modası son dönemde B segmenti SUV’lere de kaymış durumda. Hatta öyle ki B SUV rekbetinde kan gövdeyi götürüyor desek yanlış olmaz. B SUV segmentinde hangi modeller var kısaca hatırlayacak olursak: Peugeot 2008, Citroen C4, Skoda Kamiq, Volkswagen T-ROC, Seat Arona, Nissan Juke, Hyundai Kona, Opel Mokka… diye liste uzayıp gidiyor. Hepsi az önce bahsettiğim sihirli formülü baz alarak yola çıkıyor. Kimi teknolojisi, kimi tasarımı kimi de konforu ile segmentte farklılaşmak, kendisine bir yer edinmeyi amaçlıyor. Ancak bir model var ki tüm bunlardan bağımsız, yerden yüksek bir SUV’un hala yüksek sürüş zevki sunabileceğini kanıtlamak istercesine orada duruyor. Evet bahsettiğim araç Ford Puma.

3'üncü nesil Ford Focus’u yaklaşık 60 bin km kullanan eski bir Ford kullanıcısı olarak Ford’un sürüş dinamiği konusundaki iddiasının sonuna kadar altını doldurduğuna şahit olanlardan biriyim. Ticari modellerinde bile, yol tutuş kabiliyeti ve direksiyon hissiyatı ile sürücüsüne benzersiz bir kullanım deneyimi yaşatmayı adeta gelenek haline getirmiş olan Ford, B SUV segmentindeki temsilcisi Puma’ya da bu özellikleri adeta genlerine işleyerek aktarmış.

SPORTİFLİK TEK BAŞINA YETERLİ Mİ?

Ford Puma küçük SUV sınıfında son dönemlerde karşımıza çıkan en iddialı tasarımlardan birine sahip. Hatta ilk tanıtıldığında fotoğraflarını gördüğümde gerçekten SUV segmenti için haddinden fazla bir dinamizme sahip olduğunu düşünmüştüm. Tek çocuklu bir aile babası olarak radarıma giren, hatta Nissan Juke, Suzuki Vitara ve Mini Countryman gibi modellerle son 5 yıldır kullanıcısı olduğum B SUV segmentinde en merak ettiğim otomobillerden biri olan Ford Puma ile ilk karşılaşmamda heyecanlandığımı itiraf etmem gerekiyor. Puma modeli her ne kadar hayatına 3 kapılı ve önden çekişli bir coupe olarak başlamış olsa da, Ford bu ismini artık bu sportif tasarımlı SUV’unda kullanmaya karar vermiş ve bunda da ne kadar haklı olduğunu açıkçası net bir şekilde ortaya koymuş. Fotoğraflarda göründüğünden çok daha sportif çok daha bütüncül bir tasarıma sahip olan Puma, kıvrımlı hatları, geniş ön ızgarası ve devasa farları ile adeta küçük bir Porsche Macan gibi duruyor. Arkadaki sade tasarımı ve şık Puma yazısı da bu sportif tasarımı tamamlayan bir detay olarak göze çarpıyor.

SORUN PUMA’DA DEĞİL BENDE!

Puma’nın en donanımlı versiyonu ST Line paketine sahip olan test konuğum, karartılmış arka camları, sportif jantları ve aracın dört bir yanına serpiştirilmiş ST Line logoları ile farklılığını net bir biçimde ortaya koyuyor. Fotoğraflarda göründüğündan çok daha büyük duran Puma açıkçası iç mekanda beklediğim etkiyi yaratmadı. Aslında burada sorun Puma’da değil bende! Çünkü yazımın başında da söylemiş olduğum gibi bir aile babası olarak her ne kadar sportiflikten uzaklaşmak istemesem de, çocuk koltuğu ve eşyaları nedeniyle artık beklentim biraz daha geniş bir iç mekan. Bu nedenle Puma sportif tasarımının doğal bir sonucu olarak beklediğim iç mekan genişliğine sahip değil.

Tabi ki ön tarafta oturanlar bu konuda biraz daha şanslı. Özellikle omuz genişliği konusunda sınıfının en iyi değerlerinden birini sunsa da arka tarafta, alçalan tavan çizgisi nedeniyle çocuk koltuğunu yerleştirirken bile açıkçası zorlandığımı itiraf etmem gerekiyor. Öte yandan uzun boylular arka tarafta diz mesafesi konusunda da sıkıntı yaşayabilir. Ne var ki eşya gözlerinin sayısının bir hayli fazla olması ve 456 lt’lik bagajın kullanışlılığı bir nebze de olsa bu kullanışlılık konusundaki kötü gidişatın toparlanmasına yardımcı oldu.

SES SİSTEMİ SÜRÜŞ ZEVKİNİ ZİRVEYE TAŞIYOR

Sürücü mahalline geçildiğinde ise işler gerçekten bambaşka bir hal alıyor. Sürücü koltuğuna oturur oturmaz bir Ford’un direksiyonuna geçtiğimi hissediyorum. Alçak oturma pozisyonuna sahip sportif koltuklar, oldukça kalın ve ele iyi oturan sportif deri direksiyon simidi bir anda özel bir otomobilin içinde olduğunuzu hissettiriyor. Yüksek yanal destekleri ile neredeyse bir yarış otomobili hissi yaşatan spor koltuklar gerçekten övgüyü hak ediyor. Tüm sportifliğine rağmen konfor anlamında da beklentileri tam anlamıyla karşılıyor ve uzun yolculuklarda dahi kullanıcısını rahat ettirmeyi başarıyor.

Direksiyonun arkasındaki dijital ekranda mavi ağırlıklı bir tema yer alıyor. Araç ilk çalışmasına Comfort modu ile başlasa da sürüş modları Eco-Comfort ve Sport seçenekleri ile değiştirilebiliyor. Eco’da yeşil, Sport’ta ise kırmızı tonlar hakim. Tabi ki bu modlar sadece ekran temasını ve renklerini değil aynı zamanda aracın motor, şanzıman ve direksiyon sistemlerine de istenen sürüş stili doğrultusunda gerekli değişikliklerin yapılmasına katkı sağlıyor. Kokpit ve orta konsol tasarımı derli toplu ve kullanışlılık konuşunda herhangi bir sorun yaşatmıyor. Malzeme kalitesinin yüksek oluğu iç mekanda, teknoloji beklentileri de rahatlıkla karşılanıyor.

Orta konsol üzerinde yer alan ve sonradan takılmış gibi görünen multimedya ekranını grafik ve çözünürlük konusunda sınıfında ortalamalar arasında kaldığını söylemekte fayda var. Ayrıca klima kumandaları da uzun yıllardır kullanılan Ford modellerinden alınmış olduğu için artık birazcık yaşını belli ediyor. Tüm bunları bir kenara bırakmanızı sağlayan ve aracın sportif karakteri ile adeta muhteşem bir bütünlük oluşturan Bang&Olufsen imzalı ses sistem ise adeta aracın ve sürücünün ruh halini değiştiriyor. Son dönemde bu segmentte yer alan modeller arasında deneyimlediğim en iyi ses sistemine sahip modellerden birisi tartışmasız Puma oldu. Sürüş konforu konusunda biraz sert süspansiyon sistemine sahip olmasına rağmen darbeleri başarılı bir şekilde sönümlüyor. Ses yalıtımı konusunda da beklentilerin üzerinde bir performans sunuyor.

ÖDÜLLÜ MOTOR İLE GELEN DİNAMİZM

Tabi ki otomobilin sportif sürüş karakteri sadece hoperlörlerden gelen kaliteli sesten ibaret değil. Ford Puma’nın motor kaputunun altında bugüne kadar pek çok ödül alan 3 silindirli turbo benzinli bir motor görev alıyor. Küçük olmasına rağmen performans konusunda boyundan büyük işler başaran 1 litre EcoBoost turbo benzinli motor 125 bg güç ve 200 Nm tork üretiyor. Daha önce sahip olduğum Focus’ta 6 ileri oranlı versiyonuna sahip olduğum Powershift şanzıman, Puma’da 7 ileri oranla karşıma çıkıyor. Çift kavramalı şanzımanlar arasında en sorunsuz çalışan sistemlerden biri olduğunu düşündüğüm Powershift, 1 litre EcoBoost turbo benzinli motor ile de şahane bir uyum içinde hareket ediyor. Ürettiği gücün bilincinde olarak kullandığınızda, performans konusunda tüm beklentileri karşılıyor. Ford Puma ST Line 0-100 km/s hızlanmasını 10.2 saniyede gerçekleştirirken, 190 km/s son hıza erişebiliyor. Fabrika verisi ortalama tüketim değeri 100 km’de 4.9 lt olarak verilse de benim test boyunca gerçekleştirdiğim karma tüketim değerim 7 lt oldu.

SONUÇ:

Puma, Ford’un sürüş zevki konusundaki genetik mirasını sonuna kadar yansıtmayı başarıyor. Kullanışlılığı ön planda tutmayan, sportif sürüş karakterini önceliği yapan gençler ve genç çiftler, bu segmentte bir otomobil alma düşüncesinde olanlar Puma’yı kesinlikle listelerinde ilk 3’e koyabilirler.

 

Ford Puma ST Line Teknik Veriler:

Motor: 1.0 lt / 3 silindir 125 BG / 200 Nm

0-100 km/s Hızlanma: 10.2 sn

Son Hız: 190 km/s

Ford Puma ST Line Frenleri

Ön: Hava kanallı disk /Arka: Disk

Ford Puma ST Line Yakıt Tüketimi Miktarı

Yakıt Türü: Benzin Şehir İçi: 5.8 lt Şehir Dışı: 4.3 lt Karma: 4.9 lt Test: 6.9 lt 100 km / CO2 Emisyonu: 110 gr/km

Ford Puma ST Line Boyutlar

Uzunluk: 4207 mm / Genişlik: 1777 mm / Yükseklik: 1534 mm / Dingil Mesafesi: 2588 mm

Ford Puma ST Line Bagaj kapasitesi

456 lt / Yakıt Depo Kapasitesi: 42 lt / Boş Ağırlık: 1326 kg Lastik Boyutu: 215/55 R17

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300x250

Reklam

Toyota C-HR

Anket